Retete desert

                  1. Cozonac transilvanean !!!
  Ingredientele(sunt pentru un singur cozonac---pentru 2 -dublati cantitatea,pentru 3 triplati s.a.m.d)
-250g faina;
- unt 250 gr;
-zahar 200gr;
-7 oua;
-stafide70gr;
-nuci 70gr
-zahar pudra 50gr;
-o lamaie;
-scortisoara 1gr;
-cuisoare 1gr;
-praf de copt 1gr;
-sare 2gr;
       Mod de preparare :
 Galbenusurile se freaca cu 100 gr de zahar pana ce acestea se dizolva apoi se adauga untul topt putin si se continua amestecarea pana se obtine o pasta omogena.Separat se bat albusurole cu telul,se aduga restu de zahar,stafidele,nucile taiate feliute.coaja de lamaia rasa,scortisoara si cuisoarele.Se amesteca apoi cu galbenusurile si se adauga succesiv faaina si la sfasit praful de copt izolvat in sare de lamaie.Compozitia se toarna in forma de cozonac sau chec unde si date cu praf de faina.Dupa ce s-a copt se pudreaza cu zaharul pudra.
     Dupa coacere se scoate din tava si se asaza pe o coala , apoi se imveleste cu un prosop curat,Asteptandu-se pana se raceste. 
         Pofta buna !

2.Baclavale Turcesti !!!
   Ingrediente
-500gr  foi de placinta (de preferabil  de cumparat);
-150 gr de nuci macinate;
-300gr peset;
  Siropul :
-300gr zahar;
-100ml rom;
-1 plic zahar vanilat;
-o lamai mare;
-250ml apa;
      Preparare :
Intr-otava mijlocie unsa cu unt se asaza o foaie de aluat care se stropeste bine cu ulei amestecat cu unt topit.Peste ea se aseaza alte 2 foi stropite la fel cu grasime  ca sa nu se lipeaca la copt.Ultima foaie(a treia) dupa ce s-a stropit cu grasime se preseaza cu 1/7gr nuca din nuca macinata si amestecata cu pesmete(fara zahar).Peste ele sze aseaza alte sase foi fiecare dintre ele stopite cu grasime si presarate cu nuci si pesmet,se termina cu alte 2-3 foi stropite intre ele numai cu grasime ca la inceput.Se stropeste si deasupra cu grasime.Dupa ce se lasa tava la rece 30 de min , baclavaua se taie in patrate de 5/5cm.Tava se introduca in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu, unde se lasa 50-60min.Nu se deschide cuptorul timp de 30min , dupa aceea se ai reduce focul ( mai mult timp ca sa se usuce baclavaua).Zaharul , dupa ce s-a dizolvat in 250ml apa, se fierbe 2-3 minute.Cand se ia de pe foc se adauga zaharul vanilat si zeama de la lamaie(2 lg).Cand tava se scoate din cuptor,se stropeste imediat cu tot siropul caldut,se lasa pana cand nuca si pesmetul absorb bine siropul si apoi se serveste baclavaua .
    ATENTIE !!! =>>  Baclavaua coapta in tava nesmaltuita capata un gust de metal , deoarece siropul contine zeama de lamaie !!!


3.Tort by me ;)
 Ingrediente blat:
  12 albusuri batute bine spuma (pana cand "bezeaua" formata nu se mai dezlipeste de fundul vasului) , apoi se adauga pe rand 12 linguri de zahar se se bate mai departe.Se adauga galbenusurile si se bate incet , apoi se adauga 12 linguri rase de faina si un varf de amoniac stins in otet,5-6 linguri de nuca macinata batandu-se pana se omogenizeaza compozitia
   Ingrediente crema :
 4 lg cacao--->{[pentru crema de cacao-- puteti sa mai adugati si 1-2 linguri de ness ;) ] iar [pentru crema de vanilie,in loc de cacao si ness puneti 2-3 plicuri zahar vanilat si o esenta de vanilie-- eu personal asa o fac ;)}
 + 3 linguri faina,500ml lapte dulce 200gr zahar se unesc toate si se amesta continuu pana se ingroase.Dupa ce s-a racit crema se amesteca cu 2 pachete de unt(daca doriti puteti sa puneti si in crema cateva linguri de nuca macinata)
  Ingrediente sirop: 
  - 1l apa ,7-8 linguri de zahar,2 plicuri de zahar vanilat (personal eu pun si coaja de portocala rasa amestecata cu zahar , pe care o pastrez in frigider intr-un borcan).Se amesteca toata ingredientele intr-un vas.
   Dupa se este scos blatul de la cuptor si lasat pana s-a racit,se taie orizontal in 3-4 felii uniforme .
  Separat se ia prima felie si se pune pe un platou,se insiropeaza si apoi se adauga una dintre cele 2 creme(vanilie sau cacao -- dupa preferinte).Cu urmatoarele felii se procedeaza la fel.
  Dupa ce am terminat de insiropat si de pus crema pe tort,eu il ornez cu frisca si bucati rase de ciocolata,fructe.Acum depinde si de imagineatia voastra.
    Va rog sa incercati aceasta reteta de tort,mie mi se pare una dintre cele mai usoare retete.Gatesc acest tort ori de cate ori am ocazia.